Monday, January 31, 2011

nasi ambang

inilah makanan org jawa.. sepatutnya di letak dalam talam besar. tapi ni hanya tuk makan bedua je, so tepaksela makanan ni masuk dalam mangkuk.. hehe..
sambal goreng

bahan2nya

2 keping tauhu di goreng
2 keping tempe di goreng
2 biji tauhu di goreng
tauhu kering di rendam
suhun di rendam
ikan bilis di kisar
udang kering di kisar
hati ayam di goreng
bedal ayam di goreng
1 biji bawang besar di kisar
2 biji bawang putih di kisar
3-4 lada kering di kisar
3-4 lada kering di potong halus
kicap secukup rasa
sos perasa
garam
gula

cara2nya

1. tumis semua bahan yang telah di kisar.
2. masukkan kicap, sos perasa, gula, garam
3. masukkan suhun dan tauhu kering.
4. masukkan semua bahan yang telah di goreng. kacau sebati.
5. akhir sekali masukkan lada kering yang telah dipoteng halus2. kacau hingga sebati. dan boleh di hidang.


 serunding kelapa




bahan2nya


5 sb udang kering *
2 biji bawang besar *
6 ulas bawang putih *
2sb ketumbar kisar *
2 sb jintan manis kisar *
500 gram kelapa ( saya pakai kelapa kering )
2 serai (titik)
sebesar ibu jari lengkuas (titik )
garam dan gula secukupnya
1 1/2 cawan air asam jawa 

Cara-cara 

1. kisarkan bahan bertanda *
2. tumis bahan2 bertanda *,ketumbar dan jintan yg telah dikisar
    masukkan juga serai dan lengkuas yg telah dititik (ditumbuk)
3. tumis sehingga naik wangi
4. masukkan air asam jawa
5. kemudian masukkan garam dan gula secukupnya
     6.akhir sekali masukkan kelapa dan goreng sehingga kering






 sayur goreng

bahan2nya


kacang panjang
kobis manis
hati yg telah di goreng
badal yang telah di goreng
tauhu yang telah di goreng
suhun
bawang merah
bawang putih
cili merah

cara2nya

1. goreng bawang merah, bawang putih dan cili merah sehingga naik bau.
2. masukkan semua sayuran.
3. akhir sekali masukkan tauhu, hati, badal dan suhun.
4. bahan2 ikut pada berapa org yg nak makan.

 
mi goreng

masak seperti mi goreng biasa.

akhir sekali masukkan dalam talam bulat, dan susun makanan.

No comments:

Post a Comment