Monday, January 17, 2011

agar - agar lapis


bahan2nya
1 bungkus agar-agar
4-5 sudu besar susu tepung
4-5 sudu milo
1 cawan gula
2 liter air

cara2nya

1. masukkan agar-agar dan gula ke dalam air. masak sehingga agar - agar sedikit likat.
2. setelah itu, bahagi agar-agar kepada 2 bahagian.
3. bahagian yang pertama masukkan susu tepung. kacau hingga sebati dan masukkan ke dalam peti air dalam 15-20 minit.
4. sementara tunggu bahagian pertama sejuk, bahagian kedua perlu berada di atas dapur dengan api yang kecil.
5. setelah bahagian pertama keras, keluarkan dari acuan, setelah itu masukkan bahagian kedua yang mengandungi milo ke dlam acuan tadi. sejukkan ke dalam peti ais. pastikan bahagian kedua ini tidak terlalu keras. biarkan ia dalam 10 minit di dalam peti ais.(hanya untuk sejukkan bahagian kedua)
6. setelah bahagian kedua sedikit sejuk, lapiskan bahagian yang pertama ke atas bahagian kedua. masukkan ke dalam peti ais semula. dan tunggu sehingga agar-agar itu cukup keras dan sedia di hidang.

No comments:

Post a Comment