Saturday, January 8, 2011

Cheese Chiffon Cake

hi... lama da saya x update blog.. maklumla.. da mula keja.. mula bz.. kali ni saya nk update kek lagi..
  bahan2nye
4 keping cheese (kraf - jenama lain pn boleh )
200 ml susu segar
70 grm magerine
70 grm gula
4 biji telor
1 sudu teh esen vanila

cara2nya
1. carik2kan cheese selepas itu, masukkan cheese dalam susu. selapas itu, masukkan dalam periuk dan masak dengan menggunakan api pelahan sehingga cheese cair.
2. selepas itu, masukkan magerine dan kacau sampai larut dan tutup api.
3. dalam bekas lain, asingkan putih telor dan kuning telor. pukul putih telor jadi merigue (cara nk tahu, masa kita terbalikkan adunan, adunan tidak meleleh)
4. dalam bekas lain, pukul kuning telor sampai kembang dan masukkan adunan cheese selepas itu masukkan tepung.
5. akhir sekali, campurkan merigue sedikit demi sedikit ke dalam adunan kuning telor. guna kaedah kaup balik. selepas itu masukkan esen vanila.
6. masukkan ke dalam acuan. dan bakar. cara bakar berbeza sedikit.
7. semasa membakar, pastikan acuan berada di atas dulang yang berisi air. dalam masa 20 minit, bakar dalam kadar 170 darjah Celsius dan selepas itu, turunkan suhu kepada 140 dan bakar selama 40 minit.

inila hasilnya.. selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment