Thursday, June 2, 2011

UDANG SAMBAL


bahan2nya

500 g udang
4-5 biji bawang merah di kisar
2 biji bawang putih di kisar
8-9 batang cili kering di kisar
 1 inci halia di tumbuk/di titik
3-4 batang cili padi (jika ingin pedas)
1 keping asam keping/ 2 sudu air asam jawa
1/2 cawan air
sedikit belacan jika suka
gula
garam secukup rasa
minyak masak untuk menumis

caranya.
1. masukkan bahan yang telah di kisar, halia dan belacan ke dalam minyak panas, setelah naik bau,
masukkan air asam jawa dan air. masak sehingga pecah minyak.
2. setelah itu, masukkan gula dan garam.
3. bila sambal sudah masak, masukkan udang. (pastikan udang tidak terlalu lama di dalam kuali. untuk mengelakkan udang terlalu masak dan menjadi keras.)
setelah itu angkat dan boleh di hidangkan bersama nasi putih.

No comments:

Post a Comment