Saturday, June 4, 2011

IKAN KEMBUNG BAKAR 
CICAH AIR ASAM/SAMBAL KICAP


BAHAN2 IKAN
4 ekor ikan kembung
1 sb lada kering yang telah di kisar
1 sk cili padi yang di kisar
1 biji bawang merah di kisar
1 biji bawang putih di kisar
1 sk serbuk kunyit
sedikit belacan di kisar
gula dan garam secukupnya

caranya
1. perap ikan dengan semua bahan yang telah di kisar dalam setengah jam.
2. bakar ikan di dalam oven 180 celcius semala 15 minit. (bungkus dengan aluminum foil atau daun pisang)
3. setelah itu hidang bersama air asam/sambal kicap.

BAHAN2 AIR ASAM
1 biji bawang merah di potong dadu
4 biji cili padi dipotong
3 biji limau kasturi di ambil jusnya
1 sudu besar air asam jawa
sedikit belacan di bakar
gula dan garam secukupnya

CARANYA
campurkan semua bahan dan kacau sehingga belacan larut. sedia di hidang.

 

ada ikan goreng juga. sedap di makan ketika masih panas.



 TOM YAM CAMPUR


bahannya
10 ekor udang (di buang kulit)
1 ekor sotong besar (di hiris nipis)
1 keping dada ayam (di hiris nipis)
3 batang jagung muda (di hiris nipis)
1  batang lobak merah (potong ikut suka)
 5 biji limau kasturi diambil jusnya
2 batang serai di titik
1 inci halia di kisar
3 biji bawang merah di dikisar
1 biji bawang putih di kisar
3 batang cili kering di kisar
4-5 batang cili padi di kisar
sedikit belacan di kisar
4 batang cili padi tidak perlu dipotong
2 biji tomato di potong dua/empat
1 sb air asam jawa/1 keping asam keping
1 sb sos ikan/sos sotong
1sb sos perasa (sy guna jenama maggi)
air secukupnya
beberapa helai daun limau purut
garam secukup rasa

caranya
1. masukkan semua bahan yang telah di kisar dan serai ke dalam air
2. kemudian, masukkan lobak, jagung muda dan ayam.
3. setelah ayam empuk, masukkan sos ikan, sos perasa, garam, cili padi yang tidak di potong, dan juga jus limau. 
4. apabila air sudah menggelegak, masukkan pula udang dan sotong.pastikan udang dan sotong tidak ada lama di dalam periuk.(dalam 3-4 minit saja) akhir sekali masukkan tomato dan tutup api.
5.sedia di hidang

No comments:

Post a Comment