Wednesday, March 23, 2011

SAUSAGES SWISS ROLL


bahan2
250g tepung low protein
1 sb susu tepung
11/2 sudu gula
1/2 biji telur (tinggal sedikit tuk sapukan pada atas roti)
11/2 shortening
100 ml air suam
3 g yis
2 sudu water roux
1 sk garam
1 sk esen vanila
sedikit bijan 
beberapa batang sausage

cara2nya
1.masukkan semua bahan dan uli sehingga tidak melekat. 
2. masukkan doh ke dalam plastik yang bersih dan picit doh tadi dalam 5-10 minit.(untuk mendapatkan doh yang lembut dan elastic )selepas itu, keluarkan dan uli seperti biasa.
3.  rehatkan doh selama 40 minit atau 2 kali mengembang.
4. selepas itu, canaikan doh dan gulung bersama sausage. sapukan telur di alas roti, dan tabur bersama bijan rehatkan sekali lagi selama 40-60 minit.
5. selepas itu, bakar selama 15-18 minit, 180 darjah Celsius.

terima kasih kepada www.jintanmanis.com kerana sudi berkongsi resepi kepada sya. 

No comments:

Post a Comment